Gaat lignine uit biomassa fossiele grondstoffen vervangen?


Attis Innovations, onderdeel van Meridian Waste Solutions, beschikt over een technologie die lignine omzet in een hernieuwbaar alternatief voor op petroleum gebaseerde kunsthars. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw steunt de opschaling van de technologie met een subsidie van $ 3 mln in 2018.

10-01-2018 15:26 | DOOR: JOYCE DE THOUARS

Lignine is een natuurlijke lijmstof, die onder andere bomen hun stevigheid en flexibiliteit geeft. Gemiddeld bestaat een boom voor een kwart uit deze stof.

Reststof

Het is tot nu toe niet gelukt om lignine efficiënt in te zetten omdat de stof zeer resistent is tegen de chemische en biologische processen die worden gebruikt om biomassa om te zetten in hernieuwbare producten.

  • Lees ook: Scheepsbrandstof uit lignine bereikt in 2018 pilotschaal

Het overgrote deel wordt als reststof verbrand bij het winnen van cellulose uit hout voor de productie van papier en karton. De brandstofwaarde is hierbij ongeveer $ 50 per ton, stelt Attis Innovations.

Bio-economie

Lignine wordt echter als een belangrijke grondstof gezien om de overgang naar een bio-economie te versnellen. Een consortium, bestaande uit onder andere het Oak Ridge National Laboratory en National Resource Research Institute, heeft een pad uitgestippeld om bio-raffinaderijen in de toekomst te laten concurreren met petroleum.

"Bedrijven moeten zich meer richten op efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen in plaats van traditioneel afvalbeheer"

De technologie van Attis Innovations, genaamd AST-Organosolv, speelt daar een belangrijke rol in. Het proces fractioneert biomassa in cellulose, hemicellulose en lignine. De cellulose en hemicellulose worden omgezet in biobrandstof, terwijl de lignine wordt omgezet in een alternatief voor kunsthars uit aardolie. Kunsthars wordt vanwege zijn goede isolerende eigenschappen in isolatiematerialen gebruikt.

Business case

Het hernieuwbare harsproduct heeft een hoge kwaliteit en een marktwaarde tussen de $ 1.500 en $ 2.400 per ton, meldt Attis Innovations in een persbericht. Bovendien is er een sterke vraag naar het product en zijn de prijzen van de hernieuwbare grondstoffen laag. Hierdoor kan het opschalen van de technologie cruciaal zijn bij de verschuiving van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen.

"Het enorme potentieel van onze bioraffinage-technologie toont aan dat bedrijven zich meer moeten richten op efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen in plaats van op traditioneel afvalbeheer, zoals afvalverwijdering", aldus Jeff Cosman, CEO van Meridian.