Dit leverde positieve resultaten op. Van de gezondere belegde broodjes, 30+ kaas en het fruit werd meer verkocht in de bedrijfsrestaurants die in de ‘experimenteergroep’ zaten, dan in de controlegroep van bedrijfsrestaurants waar geen strategieën waren ingezet. Bij de broodjes zag je het meeste resultaat.
Steeds meer bedrijven en werknemers willen een gezond aanbod in hun bedrijfsrestaurants. Bedrijven bieden bijvoorbeeld gezonde volkorenbroodjes aan en serveren maaltijden met veel groente. Soms biedt de werkgevers zelfs gratis fruit aan.
Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, is positief over deze ontwikkeling. “Steeds meer bedrijfsrestaurants in het bedrijfsleven en de overheid gaan voor een gezonder aanbod. Cateraars gaan hier in mee door hun aanbod steeds gezonder te maken en creatief mee te denken met de wensen van de klant. Wij vinden dit een enorm mooie ontwikkeling.”
Waarom is een gezond bedrijfsrestaurant belangrijk? Werknemers geven aan zich prettig te voelen bij een gezond aanbod. “Veel mensen vinden het normaal dat de werkgever gezond eten beschikbaar stelt,” licht Feunekes toe. “Je kunt ook verder denken dan het bedrijfsrestaurant, bijvoorbeeld gratis fruit. Overal watertappunten is nog zo’n voorbeeld."
Voor bedrijven heeft een gezond bedrijfsrestaurant ook een voordeel. Het bevorderen van de gezondheid van werknemers kan leiden tot lager ziekteverzuim, maar ook tot betere inzetbaarheid, hogere motivatie en minder verloop van medewerkers.
Bekijk de handleiding Verleid worden om gezonder te lunchen op het werk
Lees verder