5 circulaire ideeën en initiatieven die écht impact gaan maken

De circulaire economie is een hot topic in Nederland. Maar worden er ook al echte slagen gemaakt? Ja en nee. Er zijn inmiddels meer dan genoeg leuke initiatieven, maar voor echte impact zijn baanbrekende innovaties en ideeën nodig. We zetten 5 mogelijke gamechangers op een rij.

Van afval naar pure grondstof

Stel je voor dat we plastic afval weer kunnen omtoveren tot een pure grondstof en dat eindeloos kunnen herhalen. Dan praat je over een gamechanger in de circulaire economie. Ioniqa heeft deze gamechanger wellicht in handen. De scale-up is in staat om de impurities, zoals kleurstoffen, uit gebruikt PET-plastic te onttrekken. Wat overblijft is een pure grondstof, die qua prijs en kwaliteit kan concurreren met plastic op basis van olie. Met andere woorden: Ioniqa heeft wellicht een oplossing in handen voor het wereldwijde plasticprobleem.

DuurzaamBedrijfsleven sprak CEO Tonnis Hooghoudt over het plasticprobleem, de gamechanger die het bedrijf in handen heeft en het verhaal van Ioniqa tot nu toe. Het gehele interview is binnenkort te lezen tijdens onze themamaand Circulaire economie!

Ook Urban Mining gebruikt een innovatieve techniek om hoogwaardige grondstoffen uit plastic afval te produceren. De eerste demo-installatie van het innovatieve bedrijf draait inmiddels.

Lees hier ons interview met Jaap Vandehoek, een van de directeuren van Urban Mining Corp.

Economische groei in de vorm van een donut

Ons huidige economische systeem is achterhaald en brengt de natuur, en daarmee onze toekomst, in gevaar. Econoom Kate Raworth pleit daarom voor een drastische verandering van het huidige systeem waarbij binnen de mogelijkheden van de planeet in de behoeften van iedereen wordt voorzien. Dit gedachtegoed zet ze uiteen in haar razend populaire boek ‘De Donuteconomie’. Haar donut model sluit naadloos aan op de principes van de circulaire economie.

DuurzaamBedrijfsleven interviewde Kate Raworth over haar model, de Sustainable Developments Goals en hoe bedrijven kunnen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Het interview verschijnt in maart op onze website!

Het belastingstelsel op de schop

Ook het belastingstelsel kan een essentiële rol spelen in de transitie naar een circulaire economie, maar dan moet er wel het een en ander veranderen. In een hele kleine notendop: de lasten op natuurlijke hulpbronnen moeten omhoog, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen. Femke Groothuis, oprichter van Ex’tax, staat al jarenlang op de bühne om dit gedachtegoed aan de man te brengen.

Wij spraken Groothuis uitvoerig over de rol van belastingen in de transitie naar een circulaire economie en de ontwikkelingen op dit gebied, in Nederland en wereldwijd. Het artikel is binnenkort te lezen op onze website!

Gerecyclede verpakkingen

Als er ergens slagen gemaakt kunnen worden, dan is het wel in de recycling van frisdrank-, shampoo-, en reinigingsmiddelenflessen. Het Belgische was- en reinigingsmiddelenmerk Ecovergeeft het goede voorbeeld door in te zetten op innovatie, zodat elke Ecover-fles vanaf 2020 gemaakt is van 100 procent gerecycled plastic.

Ons interview met Ecover verschijnt tijdens de themamaand Circulaire economie op onze website.

Plastic afval scheiden

Om plastic afval goed te kunnen recyclen, is de sortering ervan uiterst belangrijk. Een nieuwe sorteerinstallatie van SK Polymers, een joint venture tussen grondstoffenbedrijven Suez en Kempenaars, zet een belangrijke stap in de juist richting. De moderne installatie is voor 98 procent geautomatiseerd en maakt gebruik van de meest geavanceerde technieken. Mede hierdoor is het in staat om een stabiele en kwalitatief hoogwaardige monostroom van kunststof te produceren.