Zeeuwse Vlegel

De Zeeuwse Vlegel is een keurmerk voor milieuvriendelijke geteelde Zeeuwse agrarische producten. De Stichting Zeeuwse Vlegel houdt zicht dat er geen kunstmest wordt gebruikt en er mag voor de opkomst van het gewas slechts één keer chemisch onkruid worden bestreden.

Zeeuwse Vlegel is een initiatief van jonge Zeeuwse boeren en boerinnen. In 1991 hebben zij in samenwerking met molenaars, bakkers, de Zeeuwse Milieu Federatie, consumenten- en landbouworganisaties het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood op de markt gebracht.

De Stichting Zeeuwse Vlegel stimuleert de milieuvriendelijke teelt van tarwe in Zeeland. Dit doet zij onder meer door onderzoek te doen naar de geschiktheid van baktarwerassen voor milieuvriendelijke teeltwijzen. Daarnaast zet de Zeeuwse Vlegel zich in voor de verkoop van milieuvriendelijk geteeld tarwemeel aan bakkers, die er Zeeuwse Vlegelbrood van bakken.

Het graan wordt door de twintig leden van de coöperatie Zeeuwse Vlegel geproduceerd. Tijdens het groeiseizoen worden er geen bestrijdingsmiddelen op het gewas gebruikt. Tevens is het verboden om kunstmest te gebruiken. Na de oogst wordt de tarwe op windmolens in Zeeland gemalen.

Het Zeeuwse Vlegel volkorenmeel wordt aan honderd bakkerijen in Zuidwest Nederland geleverd en het Zeeuwse Vlegelbrood wordt op ca. 250 plaatsen verkocht. Inmiddels is er ook snelkooktarwe, pannenkoekenmeel, volkorenmeel, biologische boodbaxmix en wafeltjes met het Zeeuwse Vlegel keurmerk te koop.  

De producten dragen ook het keurmerk van de Stichting Erkend Streekproduct.

Zoek naar Zeeuwse Vlegel verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek